یك كارشناس اقتصادی در گفت وگو با بازسازی خانه عنوان كرد؛

عقب افتادگی 20 ساله در صنعت مسکن، ثمره 5 سال مدیریت آقای وزیر

عقب افتادگی 20 ساله در صنعت مسکن، ثمره 5 سال مدیریت آقای وزیر به گزارش بازسازی خانه، یک کارشناس اقتصادی اظهار داشت: سال ۹۲ که آخوندی به وزارت راه و شهرسازی رفت ؛ میانگین ساخت مسکن شهری چیزی حدود ۸۳۰ هزار واحد بود.



به گزارش بازسازی خانه به نقل از مهر مسکن یکی از نیازهای اساسی است که هر انسانی به منظور زندگی به آن نیاز دارد. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هم با عنایت به همین اهمیت بارها بر مبحث مسکن تاکید و در اصل سی و یکم صراحتاً اعلام نموده که «داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است‏. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند بویژه روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم آورد.»
علاوه بر تاکید قانون اساسی بر تأمین مسکن، این بخش از این جهت هم اهمیت بالایی دارد چون پیشران اقتصاد کشور محسوب شده و بر اشتغال و رونق بخش های مختلف اقتصادی به صورت مستقیم و غیرمستقیم اثرگذار می باشد.
به همین دلیل دولت ها همواره بخش زیادی از تمرکز خویش را بر روی این بخش قرار داده و به شکلی مسکن را ویترین عملکرد خود می دانند. با بررسی عملکرد دولت های مختلف میتوان دریافت که بدترین دوره مسکن سازی در کشور، سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ یعنی در زمان وزارت «عباس آخوندی» بوده است.
سیدطه حسین مدنی رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند در این خصوص در گفت و گو با مهر با اشاره به اینکه آمار بانک مرکزی و مرکز آمار مرجع خوبی جهت بررسی کارنامه دولت های مختلف در قسمت مسکن است؛ اظهار داشت: این آمار حاکی از اینست که در دهه ۸۰ به صورت متوسط سالانه بیشتر از ۴۹۰ هزار واحد مسکن شهری در کشور ساخته شده است.
مدنی اضافه کرد: همینطور این آمار نشان داده است که دولت نهم و دهم در فاصله سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ از متوسط ۴۵۰ هزار واحد شروع و در دوره ای به بالاتر از ۸۰۰ هزار واحد هم رسیده و در کل میانگین ساخت در حدود ۶۱۰ هزار مسکن شهری در سال را ثبت کرده است. در این دوره نرخ متوسط ساخت مسکن صعودی بوده است.
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند با اشاره به اینکه از ۲۴ مرداد ۱۳۹۲ تا مهرماه ۱۳۹۷، یعنی در دوره وزارت عباس آخوندی، ما با بدترین رکوردها در قسمت مسکن مواجه هستیم؛ اضافه کرد: این عملکرد اثرات بسیار بدی بر اقتصاد کشور گذاشت که آثار آن همچنان محسوس بوده و تا سالهای آتی هم این اثرات ادامه می یابد.
سقوط ۶۰ درصدی ساخت مسکن در دوره عباس آخوندی
مدنی افزود: سال ۹۲ که آخوندی مسئولیت وزارت راه و شهرسازی را بر عهده گرفت؛ میانگین ساخت مسکن شهری چیزی در حدود ۸۳۰ هزار واحد بود اما زمانیکه در سال ۹۵ او از وزارت راه و شهرسازی کنار رفت این میانگین به ۳۶۰ هزار واحد رسیده بود که یک کاهش حدوداً ۶۰ درصدی را نشان داده است. نکته جالب اینجاست که رفتن آخوندی از وزارت راه و شهرسازی، افزایش ۲۲ درصدی ساخت مسکن در سال بعد را به همراه دارد.
وی با اشاره به اینکه در دوران وزارت آقای آخوندی به صورت متوسط کمتر از ۴۲۵ هزار واحد در قسمت دولتی و خصوصی راه اندازی شده است؛ اظهار داشت: عملکرد عباس آخوندی سبب شد شدیترین روند نزولی در تاریخ ۲۰ ساله کشور در ساخت مسکن چه در قسمت خصوصی و چه در قسمت دولتی رقم بخورد. چون علاوه بر این که جلوی خیلی از پروژه های دولتی گرفته شد؛ بخش خصوصی هم که تا پیش از آن در بدترین شرایط سالانه بیشتر از ۳۵۰ هزار واحد می ساخت هم دیگر علاقه ای به ورود به بخش مسکن نداشت.
مدنی تصریح کرد: عدم تمایل بخش خصوصی برای ورود به بخش مسکن و پیشگیری از ادامه پروژه های دولتی در زمان مسئولیت آخوندی را میتوان در شاخص نرخ رشد تشکیل سرمایه در قسمت مسکن بررسی کرد.
آخوندی سرمایه گذاران را از بخش مسکن فراری داد
وی افزود: شاخص نرخ رشد تشکیل سرمایه در قسمت مسکن از ورود سرمایه بخش خصوصی برای کسب سود از ساخت و ساز به جای دیگر بازارها و تزریق سرمایه های دولتی در چارچوب تسهیلات به مردم برای خانه سازی حکایت دارد. در سال ۱۳۹۴ این عدد منفی ۱۱.۴ درصد بود و سال ۱۳۹۵ هم یکی از شدیدترین سقوط های رشد تشکیل سرمایه بخش خصوصی در ساختمان به قیمت ثابت سال ۹۵ بوده که به منفی ۱۵.۷ درصد رسید. همینطور در سال ۱۳۹۷، یکی از شدیدترین سقوط های رشد تشکیل سرمایه بخش دولتی در ساختمان به قیمت ثابت بوده که به منفی ۲۵.۹ درصد رسیده است.
مدنی اضافه کرد: منفی شدن نرخ رشد تشکیل سرمایه در قسمت مسکن یعنی دولت و بخش خصوصی اعتبارات کمتری از دارایی های جاری خویش را وارد این بخش کرده اند و با عنایت به این که مسکن بر سایر بخش های اقتصادی هم اثرگذار است؛ کاهش عرضه خانه به خرید کمتر اقلام ساختمانی مانند میلگرد، بتن و … و در نتیجه بیکاری در صنایع بالادستی مانند فولاد و کارخانجات دست بالای ساختمانی و همینطور بیکاری کارگران ساختمانی و حتی مهندسین ساختمانی منجر گردید.
مدنی خاطرنشان کرد: به علت ادامه اثرات مدیریت آخوندی در وزارت راه و شهرسازی، این شاخص تا دو سال پس از رفتن او هم همچنان منفی ۱۹ و منفی ۲۱ درصد بود و به صورت متوسط در ۸ ساله منتهی به ۱۴۰۰ منفی ۶.۸ درصد بود تا این که در سال ۱۴۰۰ به مثبت ۱۲.۶ درصد رسید و به علت اقبالی که طرح نهضت ملی مسکن ایجاد کرد از سال ۱۴۰۰ به بعد به صورت میانگین به مثبت ۳.۲ درصد رسید.
وی در توضیح اثر مسکن بر بیکاری مستقیم و غیرمستقیم فعالین در رابطه با این بخش هم اظهار داشت: نرخ بیکاری در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ بالای ۱۰ درصد بود که ارتباط مستقیمی با بخش مسکن دارد. با افزایش ساخت و ساز در کشور، نرخ بیکاری هم روند نزولی به خود گرفته و در سال ۱۴۰۲ تک رقمی شده و به ۸ درصد رسیده است.

بدترین دوره مسکن سازی در ۲۰ سال اخیر
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند تصریح کرد: به صورت کلی در دوره ۵ ساله وزارت عباس آخوندی، رکورد کمترین تولید مسکن در سرتاسر کشور طی ۲۰ سال گذشته، کمترین میزان متوسط تولید مسکن در دوران تمامی وزرای حوزه مسکن ۲۰ سال گذشته و بیشترین سقوط نرخ تولید مسکن در دوران انقلاب (سقوط ۶۰ درصدی تولید) به ثبت رسیده است.


منبع:

1403/04/11
12:13:58
5.0 / 5
318
تگهای خبر: بازار , بانك , تسهیلات , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
بازسازی آپارتمان - ریمونت - Remont.ir

بازسازی خانه - ریمونت - Remont.ir
remont.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازسازی خانه محفوظ است

بازسازی خانه

بازسازی ملک و آپارتمان