عضو شورای عالی بورس:
برخی چالشهای بورس املاك حل نشده است
بازسازی خانه: رئیس هیئت مدیره بورس كالای ایران روند راه اندازی بورس املاك، مستغلات و امتیازات آنرا شرح داد.
به گزارش بازسازی خانه به نقل از اتاق بازرگانی ایران، شاهین چراغی در نشست بررسی صدمه های بورس املاک و مستغلات تصریح کرد: در هر اقتصادی، متناسب با شرایط حاکم بر آن باید از ابزارهای مختلفی به منظور ساماندهی اقتصادی بهره برد. شاید عده ای با این استدلال که در سایر کشورها تجربه راه اندازی بورس املاک و مستغلات را نداریم، معتقد باشند که راه اندازی این بورس نمی تواند در ایران به بهبود وضعیت این حوزه کمک نماید. اما نظر ما این چنین نیست.
بانک مسکن نتوانست به وظایف خود عمل کند
وی خاطرنشان کرد: عمده پروژه های عمرانی در حوزه مسکن و ساختمان سازی از آنجائیکه بانک مسکن نتوانسته وظایف خویش را به خوبی انجام دهد، نیمه کاره متوقف شده اند و پیمانکار گرفتار خسارت های مالی شده است. از طرفی انبوه ساز به معنای واقعی کلمه در کشور نداریم، چونکه دسترسی آنها به منابع مالی و بازارهای موازی اندک است.
چراغی، دخالت این بورس در فعالیت بنگاه های املاک را ادعایی نادرست دانست و تاکید کرد: به هیچ وجه قرار نیست راه اندازی بورس املاک و مستغلات، مانع فعالیت بنگاه های املاک در سطح شهر شود.
این عضو شورایعالی بورس، از قرار گرفتن سه رکن مهم در حوزه املاک و مستغلات در کنار یکدیگر اطلاع داد و اظهار داشت: دولت با عرضه زمین ها و املاکی که در اختیار دارد، پیمانکار با توان اجرایی که دارد و مردم با منابع مالی خردی که وارد این بازار می کنند، در کنار هم قرار گرفته و بر مبنای یک چارچوب منطقی و از پیش تعیین شده، سهم خویش را از بازار می گیرند.
به باور وی، بورس املاک و مستغلات این قابلیت را دارد که به بازار مسکن شفافیت ببخشد و عرضه و تقاضا را در محیطی رقابتی مدیریت کند. البته این بازار تنها محدود به املاک نمی گردد و پروژه های بزرگ فرودگاهی و آزادراهی را هم شامل می شود.
رئیس هیئت مدیره بورس کالای ایران با بیان این مطلب که در ابتدای این حرکت به ابزارسازی و نهادسازی نیاز داریم، خاطرنشان کرد: در شرایط حساس کنونی، باید از فرصت های به وجود آمده بهره برد و این حجم بالای از نقدینگی در سطح جامعه را به سمتی سوق دهیم که منافع کشور را تأمین کند. بدون شک بازار سرمایه این توان را دارد که شفافیت را در معاملات مسکن ایجاد و از اطلاع رسانی های نادرست در این محیط ممانعت کند.
بر اساس اظهارات چراغی خصوصیت دیگر این بازار تعیین شاخص برای قیمت گذاری در حوزه مسکن و مستغلات است؛ موضوعی که به شدت از جانب مردم مورد انتقاد بوده و می توان به کمک بورس آنرا حل نماییم.
نمایی از فرایند معاملات در بورس املاک
وی یک نمای کلی از فرایندی که مقرر است در چارچوب این بازار صورت بگیرد، عرضه داد و مطرح کرد: دارنده زمین، زمین خود را، شرکت ساختمانی توان فنی و مدیریتی و در نهایت مردم، توان مالی خویش را عرضه می کنند. این سه رکن در چارچوب SPV که بین هر سه قابل اعتماد است در کنار هم قرار می گیرند و اوراق بهادار منتشر می شود. این اوراق در بورس عرضه شده و در نهایت ساختمان یا پروژه موردنظر ایجاد می شود.
رئیس هیئت مدیره بورس کالای ایران، ایجاد مقررات، فعال کردن نهادهای عملیاتی و اجرایی، تعریف ارکان نظارتی و حل اختلاف و در نهایت سیستم معاملاتی را از نیازهای راه اندازی بورس املاک و مستغلات عنوان نمود و اضافه کرد: آنچه در ایجاد بورس املاک دنبال می نماییم، ایجاد شفافیت و جلب اعتماد مردم نسبت به حضور و مشارکت در پروژه های انبوه سازی و ساختمان سازی است. متأسفانه مردم برای مشارکت در پروژه های پیش فروشی اعتماد لازم را ندارند.
سهام عدالت؛ وثیقه بورس املاک
چراغی از دیگر خصوصیت های بورس املاک را امکان وثیقه گذاشتن سهام عدالت جهت استفاده از وام های خرید و امکان اجاره به شرط تملیک در پروژه های انبوه سازی برشمرد و تاکید کرد: اجازه نمی دهیم یک بورس دولتی ایجاد شود. سهام بخش های نهادی را کمتر خواهیم کرد تا مدیریت با بخش خصوصی باشد.
وی در ادامه ایجاد بستری برای ایجاد شاخص قیمت گذاری در بازار مسکن را مهم ترین چالش دانست و تصریح کرد: در این بازار عالی رغم خواست دولت ها روند افزایش قیمت مسکن مشخص می شود و این مهم ترین چالشی است که با آن مواجه خواهیم بود. تعیین تکلیف مالیات بر معاملات اوراق، تعارض منافع بین نهادهای متفاوت در حوزه مسکن و غیر همگِن بودن و نامتجانس بودن املاک، دیگر چالش هایی هستند که باید برای آنها راهکار عرضه دهیم.
منبع: remont.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب