بخش زیادی از نقدینگی موجود را سپرده های بانكی تشكیل می دهد. عمده ارقام سپرده های ریالی بخش غیردولتی نزد بانك ها و موسسات اعتباری شامل سپرده های دیداری، قرض الحسنه پس انداز، سپرده سرمایه گذاری كوتاه مدت و بلندمدت، پیش دریافت های غیردولتی و بستانكاران موقت ریالی است و سپرده های ارزی شامل سپرده های دیداری، مدت دار، پس انداز و پیش دریافت اعتبارات اسنادی غیردولتی و بستانكاران موقت ارزی می گردد.
بر این اساس، در انتها مهرماه مانده كل سپرده های بانك ها به حدود ۱۴۳۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. مانده سپرده ها در مقایسه با مهرماه سال قبل ۲۱. ۶ درصد رقمی معادل ۲۵۴ هزار میلیارد تومان افزایش دارد. همینطور نسبت به اسفندماه سال قبل حجم مانده سپرده ها تا ۱۶۰ هزار میلیارد تومان و معادل ۱۲. ۶ درصد رشد دارد.
در حال حاضر سپرده های بانكی مدت دار یكساله با سود ۱۵ درصد گشایش یافته و برای كوتاه مدت به حداكثر ۱۰ درصد می رسد. طی ماه های اخیر با تغییری كه در سود بانكی تولید و بانك ها ملزم به كاهش یكپارچه نرخ سود شدند، آمارها نشان داد كه تا حدی از میزان رشد سپرده گذاری در بانك ها كاسته شده است.
طبق آماری كه بانك مركزی منتشر نموده است، حدود ۸۴۲ هزار میلیارد تومان از مانده ۱۴۳۳ هزار میلیاردی سپرده در بانك ها به استان تهران اختصاص دارد و در این حالت حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان دیگر بین سایر استان ها تقسیم شده است. كمترین مبلغ سپرده ها به استان كهگیلویه و بویراحمد با ۳۰۰۰ میلیارد تومان متعلق می باشد.
توزیع ۱۰۸۲ هزار میلیارد وام بانكی در سراسر ایران
در مورد مانده تسهیلات پرداختی در شبكه بانكی هم باید خاطرنشان كرد كه حدود ۱۰۸۲ هزار میلیارد تومان در انتها مهرماه سال جاری ثبت شده كه نسبت به مهر سال قبل ۱۷۴ هزار میلیارد تومان و معادل ۱۹. ۲ درصد افزایش دارد. مانده كل تسهیلات بانكی نسبت به اسفندماه سال قبل، ۹۶ هزار میلیارد تومان رشد دارد. عمده ارقام تسهیلات شامل مطالبات از دولت، خالص تسهیلات اعطایی اعم از ریالی و ارزی و مطالبات سررسید گذشته، معوق و مشكوك الوصول است.
بانك ها و موسسات اعتباری در سال قبل حدود ۵۸۰ هزار میلیارد تومان به بخش های مختلف پرداخت كردند و پیش بینی بانك مركزی بر این است تا امسال به بیش از ۶۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش یابد.
اما مانند سپرده ها در بخش تسهیلاتی هم بیشترین مانده به استان تهران متعلق می باشد كه رقمی نزدیك به ۶۷۲ هزار میلیارد تومان را در بر می گیرد. مابقی تسهیلات بانكی كه به حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان می رسد، در سایر استان های كشور توزیع شده است. در این بین استان كهگیلویه و بویراحمد با ۳۸۰۰ میلیارد تومان كمترین مانده تسهیلات بانك ها را شامل شده است.
به هر حال استقرار دفاتر مركزی خیلی از شركت ها و موسسات تولیدی سایر استان ها در تهران و عمده فعالیت های بانكی آنها با استفاده از شعب بانك ها و موسسات اعتباری پایتخت سبب شده تا رقم تسهیلات و سپرده ها در استان تهران در سطحی بالاتر قرار گیرد.
بنابر آمارهای موجود نسبت تسهیلات به سپرده ها پس از كسر سپرده قانونی ۸۴ درصد است كه نسبت به آخر مهر سال قبل ۱. ۳ و اسفندماه سال قبل حدود ۲. ۷ درصد كاهش دارد.
كل مانده تسهیلات و سپرده های ارزی و ریالی بانك ها و موسسات اعتباری در انتها مهرماه۱۳۹۶ (میلیارد ریال)