مدیرعامل راه آهن خبرداد؛
صرفه جویی ۷۵۰ میلیون دلاری سوخت با انتقال بار ازجاده به ریل
بازسازی خانه: مدیرعامل شركت راه آهن اظهار داشت: شبكه فعلی ریلی امكان انتقال ۳۰ میلیارد تن- كیلومتر بار را دارد كه با اجرای آن ۷۵۰ میلیون دلار صرفه جویی سوخت خواهیم داشت.
به گزارش بازسازی خانه به نقل از مهر، سعید محمدزاده در همایش فرصت های سرمایه گذاری در حمل و نقل ریلی با اشاره به اینكه باوجود وجود قوانین گوناگون در زمینه اولویت دهی به حمل و نقل ریلی اما در كشور این قوانین نتوانسته به این سوژه جامه عمل بپوشاند، اظهار داشت: در برنامه ششم توسعه آمده است سهم ریل از حمل و نقل كالا باید به ۳۰ درصد برسد اما تا دستیابی به این هدف فاصله بسیاری داریم. یك تن كیلومتر حمل بار وقتی از جاده به ریل منتقل میگردد ۳۵ سی سی صرفه جویی سوخت دارد هم اكنون می توانیم ۳۰ میلیارد تن كیلومتر بار از جاده به ریل منتقل نماییم كه ۷۵۰ میلیون دلار صرفه جویی سوخت با احتساب هر لیتر گازوئیل ۷۰ سنت به دنبال دارد.
مدیرعامل شركت راه آهن افزود: سالانه ۱۰۰ میلیارد نفر- سفر حومه ای در تهران انجام میگردد كه ۴۰ درصد این سفرها در كریدورهایی است كه ریل داریم؛ ۳۰ درصد خودروهای ورودی به تهران مربوط به مناطق حومه ای هستند. اگر این تعداد خودرو به ریل منتقل شود، هم هوای پاك داریم و هم از تصادفات در اطراف شهرها كم میگردد.
وی تصریح كرد: دو هزار كیلومتر ریل در ضمن ۱۰ سال اخیر به كشور تحویل داده ایم، برای این دو هزار كیلومتر ریل، حداقل ۱۲ میلیون تن بار در نظر گرفته شده است. اگر كل این هدف محقق شود، سالی نزدیك به ۲۰۰ میلیون دلار صرفه جویی سوخت رخ می دهد اما چرا این اتفاق رخ نداده است؟
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: امروز متوسط قیمت انتقال هر تن كیلومتر بار از راه جاده ۱۴۰ تومان و ریل ۸۰ تومان است، اما چرا بار به ریل منتقل نمی شود؟ چونكه ذهن سرمایه گذاران به این سوژه حساس نشده است.
محمدزاده اشاره كرد: اگر فقط ۳۰ میلیون تن بار به ریل بیاید ۷۵۰ میلیون دلار صرفه جویی در مصرف سوخت داریم كه برمبنای قانون، این صرفه جویی در سوخت باید به سرمایه گذار برگردد. بدین سبب زمینه های سرمایه گذاری در ریل بسیار وسیع است.
وی با تاكید بر اینكه عدم توجه به حمل و نقل ریلی، زندگی آینده ما، فرزندان مان و نسل های بعدی را حتما گرفتار لطمه خواهد كرد، اشاره كرد: اینكه از حمل ۳۰ میلیارد تن- كیلومتر بار به ۱۳۳ میلیارد تن- كیلومتر برسیم، شدنی است.
وی افزود: بعنوان مثال در سازمان ایمیدرو ۳۵ هزار تن طرح توسعه فولادی وجود دارد، در سال ۹۵ معادل ۶۰ میلیون تن فولاد تولید شد كه ۴۰ میلیون تن آن از راه جاده و ۲۰ میلیون تن با ریل جابجا شد كه بخش ۴۰ میلیون تن جابجایی فولاد از جاده هایی انجام شد كه دقیقا موازی با ریل بوده است. بدین سبب اگر طرح های توسعه ای فولاد در ۱۰ سال آینده تكمیل شود ۱۱۰ میلیون تن فولاد از راه جاده جابجا خواهد شد كه با سونامی كشتار جاده ای و مصرف سوخت مواجه می شویم.
به گفته محمدزاده قیمت حمل و نقل ریلی بار در ایران با دلار ۳۷۰۰ تومان به ازای هر یك تن كیلومتر ۸ دهم سنت هزینه دارد كه نشان داده است حمل و نقل ریلی بار در ایران ارزان است اما هنوز بار به ریل نیامده است.
وی افزود: از سال ۸۸ تا ۹۲ تناژ حمل بار با ریل به صورت میانگین بین ۳۲ تا ۳۴ میلیون تن بود كه جای تامل دارد اما این سهم در سال ۹۶ به ۴۷ میلیون تن رسید كه این موفقیت تنها با كاهش حق دسترسی به ریل از ۵۷ به ۱۹ درصد محقق شده است. بدین سبب باید مزیت های حمل و نقل ریلی را افزایش دهیم.
مدیرعامل شركت راه آهن بیان داشت: در سال ۹۶ معادل ۱۳۳ میلیون تن كالا از كشور صادر و ۴۰ میلیون تن وارد شده است اما سهم ریل از این میزان تجارت كالا تنها ۱۵ میلیون تن بوده در حالیكه ما به كشورهای مختلف همچون چین از راه كریدورهای مختلف متصل هستیم.
وی اشاره كرد: تنها از راه مرزهای میرجاوه، سرخس، اینچه برون، امیرآباد، تركیه، آذربایجان، عراق و... می توانیم ۷۲ میلیون تن بار از راه ریل صادرات و واردات داشته باشیم.
معاون وزیر راه اضافه كرد: در چند سال اخیر ۱۲۰۰ كیلومتر خط ریلی دوم به بهره برداری رسید و مقرر است تا پیش از هفته دولت سال آینده هزار كیلومتر ریل دوم دیگر هم به بهره برداری برسد همین طور خط آهن محور جنوب سپس ۶۰ سال در دولت یازدهم نوسازی شد.
محمدزاده افزود: شورای اقتصاد با سرمایه گذاری ۷.۵ میلیارد دلاری در بخش ریلی موافقت كرده و آنرا به تصویب رسانده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب